STRESS FREE AREA: KOHTI MONIAISTISTA ERGONOMIAA

 

Stress Free Area® on suomalainen Margit Sjöroosin luoma hyvinvointi-innovaatio. Konsepti huomioi fyysisen, mentaalisen ja digitaalisen ympäristön välisen merkityksen ihmisen hyvinvoinnille. Konsepti hyödyntää esimerkiksi aivo- ja aistitutkimusta. 

– Aistiystävällinen suunnittelu on syntynyt erityisherkkyydestä, sanoo Margit.

Margit Sjöroos on kehittänyt Stress Free Area -konseptia vuodesta 1996. Stress Free Area -analyysissa keskitytään siihen, miten erilaisia negatiivisia aistiärsykkeitä voidaan vähentää. Huomiota kiinnitetään esimerkiksi näkökentän suojaamiseen, vireystilaan, valaistukseen, värisävyihin, ilmanlaatuun ja sommitteluun. Asiaan liittyvät keskeisesti aistiystävällinen suunnittelu ja moniaistinen ergonomia. 

Konsepti on rekisteröity tavaramerkiksi Suomessa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Kiinassa ja EU:n alueella.

Vallila Contractin showroomiin luotiin kaksi Stress Free Area -konseptia hyödyntävää tilaa keväällä 2016. Tilat loihdittiin olemassa olevia kalusteita käyttäen. Kahdessa mallitilassa on suosittu silmänliikkeen myötäistä muotokieltä. Valkoista väriä esiintyy korosteena ja vahvana luminanssina. Mustaa tai harmaata ei esiinny suurina pintoina. Tilan kaikuisuutta vähennettiin tekstiileillä ja matoilla. Kuulokkeista voi kuunnella rauhoittavaa tai aktivoivaa äänimaisemaa, joista kumpikin soveltuu hyvin työskentelyn taustalle.

Stress Free -ajattelun sovelluskohteita ovat esimerkiksi rakennussuunnittelu ja rakennetut kaupunkiympäristöt, työ-, toimisto- ja koulutustilat, oppimisympäristöt, hammashoitolat, hotellit, messuosastot sekä huippu-urheilu. Margit kertoo ylpeän innokkaasti, että ensi kevään taitoluistelun MM-kisojen eri tiloissa hyödynnetään aistiystävällistä tilasuunnittelua. Stress Free Area -konseptia on käytetty tänä vuonna myös muun muassa helsinkiläisen päiväkoti Ankkalammen toteutuksessa: kyseessä on maailman ensimmäinen aistiystävällinen päiväkoti. Margitin henkilökohtaisia unelmia ovat maailman ensimmäinen kokonaan aistiystävällinen kaupunki ja myymälä.

Stress Free Area -analyysissä huomioidaan myös toiminnalliset ja kulttuuriset tarpeet brändin rakentamisen kannalta. Stress Free Area eli negatiivisista stressitekijöistä täysin vapaa tila on tavoite, jota ei välttämättä koskaan aivan kokonaan saavuteta, mutta johon kannattaa tähdätä. Pitkäaikainen negatiivinen stressi aiheuttaa monia sairauksia ja heikentää viihtyvyyttä ja tuottavuutta.

Voit kokeilla aistiystävällisen työtilan loihtimista seuraavilla askelmilla ja vinkeillä: 

• Muista liikkua työpisteelläsi ja sen läheisyydessä puolen tunnin välein.
• Ota kirkasvalolamppu käyttöön työpisteelläsi. Suosi epäsuoraa valaistusta.
• Viherkasvi pöydänkulmalla rauhoittaa ja laskee veren kortisolipitoisuutta.
• Suosi vaaleita ja heleitä värejä.
• Kiinnitä huomiota aivojen hyvinvointia ja ajattelutyötä tukevaan monipuoliseen ja värikkääseen ravintoon.
• Suosi kohtuutta: pitkäaikainen tehokkuus syntyy aistien tukemisesta.
• Nuku yösi täysin pimeässä huoneessa. 

Kiinnostuitko aistiystävällisistä tiloista? Tervetuloa tutustumaan kahteen Stress Free Area -tilaan Vallila Contractin showroomille (Nilsiänkatu 15, 4. krs.). Ota yhteyttä ja sovitaan tapaaminen! 

puhelin: 020 776 7700, sähköposti: projekti(at)vallilainterior.fi