HANKEN JA BENEN KALUSTESARJAT: UUDET RYHMÄTYÖTILAT TUOVAT LISÄÄ TEHOJAHanken ja Benen kalustesarjat: uudet ryhmätyötilat tuovat lisää tehoja Kun ruotsinkielisen kauppakorkeakoulu Hankenin uudet ryhmätyöympäristöt otettiin käyttöön keväällä 2016, opiskelijat valtasivat uudet tilat hyvin nopeasti.

– Opiskelijat ovat ottaneet uudet tilat ilolla vastaan. Opiskelijat ovat olleet mukana tilojen suunnittelussa, kertoo Riikka von Martens.*

Arkkitehdit Riikka ja Johannes von Martens ovat suunnitelleet ja toteuttaneet uusia opiskelutiloja eri puolille kauppakorkeakoulurakennusta. Uudistuksen kohteena oli yhteensä kolme tilaa: kirjasto, opintoverstas ja Kapphallen eli Takkiaula. Muun muassa kirjaston lukuisat hyllyrivit, pitkä palvelutiski ja aikakauslehtisali saivat väistyä uusien ryhmätyötilojen tieltä. Martens Arkitekter -kaksikon pääpaino on strategisessa suunnittelussa. 

Vallila Contract toi projektiin edustamansa Benen kalusteita. Benen kalustesarjojen ideana on luoda inspiroivia työympäristöjä, jotka synnyttävät mahdollisuuksia sekä spontaaniin keskusteluun ja tiimityöhön että yksityiseen työskentelyyn. 

Johannes von Martens kertoo, että heillä on Hankenin kanssa käynnissä pitkäaikainen kehityshanke, jossa erilaisin uudistuksin haetaan uusia tehoja olemassa olevista tiloista Hankenin tunnusomaista alkuperäisympäristöä samalla kunnioittaen.

– Suunnitteluprosessi on jatkuva. Hankenilla on hyvin vahva brändi, jota kuvaa dynaamisuus ja vahva tulevaisuususko yhdistettynä traditioon. Uudistushankkeessa olemme halunneet säilyttää 50-luvun hengen ja kalustemuotoilun tradition.

Toiminnot ja tarpeet muuttuvat. Tiedonhakua tehdään yhä vähemmän paperilla. Tavoitteena oli, että kalusteita pitää voida siirrellä rakennuksessa tilasta toiseen. Avainsanat ovat monikäyttöisyys, kestävyys ja korkea laatu. Uudistuksessa on haluttu vaalia rakennuksessa vallinnutta lämmintä tunnelmaa. Haluttiin, että uudet kalusteet asettuvat mukavasti yhteen 50-luvun kanssa. 

Kirjaston uudistaminen oli vahvasti Riikka von Martensin käsialaa. Kirjastossa käytettiin uusia Bene Diner ryhmätyöympäristöjä. Jokaisella tilalla on oma teemansa, ja kirjaston teema on Puutarha. Naavan viherseinät puhdistavat ilmaa ja tuovat tilaan vehreyttä, luontoa ja raikkautta. 

Nykyinen Opintoverstas on entinen aikakauslehtisali, joka oli lattiasta kattoon täynnä lehtiä. Nyt tilassa on kuusi ryhmätyötilaa.

Kolmannen tilan, Kapphallenin, teema on Kesäidylli ja siellä kävijä kohtaa lehtivihreän eri sävyt. Seinän kaapistoja koristaa koivumetsäprintti. Kalusteilla haluttiin luoda tilaan rauhallisuutta.

– Hyvä muotoilu ei vanhene. Se sopeutuu uuteen, kiteyttää Riikka von Martens.